222422
Audiobook
W koszyku
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu więc także i w życiu najważniejsze. ”
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Nr książki wg "Larix" : 22333.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
http://telenpn.home.pl/katalog_ksiazek/opis_katalogowy.php?sygnatura=22333
Uwaga dotycząca uczestników/wykonawców
Czyta Agata Darnowska.
Uwaga dotycząca typu pliku
Dane dźwiękowe do odtwarzania na urzadzeniu "Czytak".
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Książka przeznaczona tylko dla osob niewidomych i niedowidzących dysponujacych Czytakiem.
Uwaga dotycząca wymagań systemowych
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wylącznie na urządzeniu Czytak.
Recenzje:
Inne wydania:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej